Groeve 't Rooth

Knooppunt 67 Gasthuis Bemelen

Route

Locatie 1 bereikt. We staan aan de rand van Groeve 't Rooth.
Mergelwinning heeft geleid tot een voor Nederland bijzonder reliëfrijk landschap, dat vanaf de rand van de groeve beleefd kan worden. Steile mergelwanden vormen er een rijke bron van fossielen die er als restanten van een miljoenen jaren oude Krijtzee achterbleven. De warme zuidhellingen zijn begroeid met bossen.

Vooral de acacia’s met hun weelderige, lekker ruikende bloemtrossen vallen er op. Juist hun wortels zijn zeer geschikt om erosie van de hellingen tegen te gaan. De noordhellingen liggen veelal in de schaduw. Ze vormen een uitmuntende groeiplaats voor varens, waarvoor de groeve een unieke groeiplaats is.
 
Eigenaars Ankerpoort en Stichting het Limburgs Landschap houden dit landschap in stand; daarbij worden geiten en paarden ingezet. Juist geiten zijn vanwege hun uitmuntende klimgedrag en weinig kieskeurige voedselkeus uitstekende hulpjes bij het tegengaan van de verbossing van de groeve.
Bron: Visit Zuid-Limburg 


 

TIJD OM VERDER TE GAAN!

Je kunt vanuit het knooppunt waar we staan 2 richtingen uit. Los de puzzel op om het juiste pad te vinden. Als je de juiste route gekozen hebt kun je aansluitend verder tijden naar de volgende knooppunten.