Valkenburg dingt mee voor de ANWB prijs voor mooiste vestingstadje van Nederland! Natuurlijk vinden wij dat Valkenburg absoluut op nummer 1 moet staan in deze lijst. 

Ben je het met ons eens? Laat vooral je stem horen door hier te stemmen !

Nog niet overtuigd? Onderstaand 5 redenen waarom Valkenburg het mooiste Vestingstadje van Nederland is!1. Kasteelruïne

Het centrale punt van vestingstad Valkenburg is de Kasteelruïne! Ooit de enige hoogteburcht van Nederland en een adembenemend aanzicht en uitzichtplek over het Geuldal. Helaas is het ooit indrukkende kasteel in 1672 door Staatse troepen verwoest.   

De hoogteburcht werd op bevel van stadhouder Willem III opgeblazen en de vesting ontmanteld. Van de oorspronkelijke vesting Valkenburg zijn vandaag de dag de kasteelruïne, een verdedigingstoren (opgenomen in het stadskasteel Den Halder), twee stadspoorten (de Berkelpoort en de Grendelpoort) en een deel van de stadswallen over.

De afgelopen jaren zijn enkele vestingswerken gerestaureerd en een derde poort, Geulpoort, is zelfs volledig herbouwd op de plek waar ooit een van de toegangpoorten van Valkenburg stond.

Tip! 
Beklim Kasteelruïne en ontdek het prachtige uitzicht over het centrum van Valkenburg en het omliggende Heuvelland!2. Mergelsteen

De gehele omwalling en alle vestingswerken (inclusief het kasteel) zijn ooit gebouwd van deze prachtige mergelsteen. Mergelsteen die uit de eeuwenoude ondergrondse Mergelgroeves (in de volksmond grotten genoemd) is gedolven. Veel van de vestingswerken zijn vandaag de dag nog volledig zichtbaar in en rond het centrum en zeker de moeite waard om eens te bezichtigen.  

De mergelgrotten verkennen? Dat kan op verschillende mogelijkheden: Grot activiteiten3. Het binnenstadje leeft nog steeds en is nauwelijks veranderd.

Vestingstad Valkenburg is niet alleen prachtig om te zien, onder andere binnen de stadsmuren is er ook nog eens een unieke combinatie van uiteenlopende restaurants, cafés, winkels en attracties. De invulling is misschien veranderd maar de straten lopen nog altijd gelijk als eeuwen geleden. Zo zijn bijna alle straten binnen de stadsmuren in een bocht gebouwd. Dit was als verdediging zodat pijlen die werden afgeschoten niet de hele straat konden doorkuisen. 

Tip!
Binnen de oude stadspoorten is er een hoop vertier maar vergeet ook niet even de gebieden net buiten het omwalde stadscentrum te bezoeken. Via een van de drie stadspoorten zijn er namelijk nog een hele hoop andere leuke plekjes te ontdekken!4. De Geul

Niet alleen muren en wachttorens beschermde ooit Valkenburg. Aan de zuidkant bood het beruchte riviertje de Geul bescherming tegen vijandige troepen. Alsof dat nog niet genoeg is, de Geul is tevens de snelstromende rivier van Nederland!

Fotohotspot!
Het bruggetje voor de Geulpoort over de Geul is dé perfecte plek voor een mooi fotomoment!5. Aw Kirk

De prachtige ‘Aw Kirk’ oftewel de Oude Kerk! Gelegen aan de Geulkade, binnen de oude stadsmuren, staat sinds het jaar 1228 de H.H. Nicolaas en Barbarakerk als belangrijk onderdeel van Vestingstad Valkenburg. Vandaag de dag nog altijd een prachtig aanzicht en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Kortom, een makkelijke keuze al zeggen wij het zelf. Breng voor 15 april je stem uit en stem hier !