Met meer dan 150 kilometer aaan gangen valt er ook ondergronds enorm veel te beleven in Valkenburg. Door de eeuwen heen zijn de grotten van Valkenburg met de hand uitgekaptdoor de Blokbrekers. De blokken mergel werden gebruikt om huizen en andere bouwwerken te creëren. Dit heeft ervoor gezorgd dat Valkenburg ook wel, het Mergelstadje genoemd wordt. In en rondom Valkenburg vind je vele gebouwen met deze goudgele zachte steen.

5 unieke manieren om de grotten te beleven:

 1. Mountainbiken door de grotten

Afdalend de grotten in neemt de gids je mee naar het startpunt van deze bijzondere tour. De speciale grotbikes staan voor jullie klaar om op sportieve wijze de grotten te ontdekken. De helm gaat op, het fietsampje gaat aan en de tour begint door over een parcour van donkere gangetjes..

De ervaren gids neemt jullie mee in een donker gangenstelsel. Je hebt alleen het voorlicht van je fiets en volgt je voorganger. Onderweg wordt er op enkele plekken stilgestaan bijzondere plekken en verteld de gids zijn of haar verhaal.

Tip! Luister goed naar de gids, vooral als hij roept: "BUKKEN"!!

Reserveer deze activiteit: Grotbiken in Valkenburg

 2. Ontdek de grotten met een treintje

De meest relaxe manier om Valkenburg te ontdekken is toch wel met het grottentreintje in de Gemeentegrot. Je zit comfortabel in de banken en rijdt door het gangenstelsel. Tijdens de tocht ontdek je vele bijzondere plekken zoals een ondergronds meer, een oude atoom schuilkelder, schitterende muurtekeningen, uitgestorven diersoorten en bijzondere kunstwerken die op de muren vereeuwigd zijn.

Deze activiteit is uitermate geschikt voor alle leeftijden en tevens rolstoeltoegankelijk. Let op, je moet wel zelfstandig in de trein kunnen stappen. 

Reserveer je plekje: Treintje door de grotten3. Klauteren door de vluchtgangen van de Kasteelruïne

Vestingstad Valkenburg kent een rijke geschiedenis die vandaag de dag nog overal zichtbaar zijn. Met als pronkstuk de kasteelruïne in het centrum van Valkenburg. Deze hoogteburcht kent ondergrondse geheimen..

De ridders hebben eeuwen geleden vluchtgangen gegraven onder het kasteel. Door deze ondergrondse gangen konden zijn in het geheim de hoogteburcht verlaten of de aanvaller van achteren aanvallen. Deze vluchtgangen zijn bewaard gebleven en nog altijd te bezoeken.

Tijdens dit survivalprogramma ga je onderandere 30 meter abseilen in een oude waterput, klauter je door de vluchtgangen en betreed je het donkere gangenstelsel. Een uniek programma rondom de kasteelruïne.

Reserveer dit avontuur: Avontuurlijke grottentocht4. Speuren door de oude katakomben

Durf jij deze oude katakomben te betreden? Tijdens een spannende speurtocht door dit gangestelsel ontdek je de geschidenis van de Romeinse Katakomben. Maar schrik niet, het betreft en replica vn de Romeinse Katakomben in Rome maar zeker niet minder de moeite waard!

Deze culturele attractie in begin 1900 gebouwd door de beroemde architect Pierre Cuijpers. Vandaag de dag is de katakomben te bezoeken per gids maar tevens in een spannende speurtocht waarbij denk, kijk, ruik en zoek de tips zijn om de tocht te doorstaan.

Reserveer dit avontuur: Speurtocht door de katakomben5. Zelfstandig op ondekkingsreis in de mergelgrot

Ontdek zelfstandig alles wat met de mergelgrotten te maken heeft in Mergerijk. Je gaat zelfstandig op pad in het verlichte gangenstelsel en leert de geschiedenis, ervaart bijzondere verhalen en kunt aan de slag gaan met mergel. Een leuke attractie voor alle leeftijden.

In deze grottenlocatie zijn meerdere thema's uitgebeeld. Voor jong en oud is deze grot uitermate geschikt en voor de allerkleinste is er zelfs een speurtocht. 

Ontdek het zelf: Entree Mergelrijk